Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów (w tym wyrobów cukierniczych)
- ekspediowania potraw i napojów
Liczba godzin kształcenia zawodowego:
Okres nauczania: 24 zjazdy, zajęcia odbywają się w systemie zaocznym co 2 tygodnie sobota, niedziela
Plan nauczania przedmiotowego:
- przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym: technika i bezpieczeństwo
w gastronomii, podstawy działalności gospodarczej w gastronomii, język obcy zawodowy, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
- przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym: pracownia gastronomiczna - zajęcia praktyczne.
Dodatkowe kwalifikacje:
- Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.
- Słuchacz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskaćtytuł KUCHARZAa po uzupełnieniu kwalifikacjiT.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznychoraz wykształcenia średniego/jeżeli nie posiada*/może uzyskać dyplom TECHNIKA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Słuchacz po ukończeniu kursu może pracować w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach lub może prowadzić własną firmę produkcyjną lub usługową.
- Zawód pożądany we wszystkich krajach UE.