„Warsztaty kulinarne- Stowarzyszenie Senior Głowno”
10 października br. w pracowni gastronomicznej naszej szkoły gościliśmy członków Stowarzyszenia Senior w Głownie. Zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne dotyczące sporządzania rożnego rodzaju zdrowych koktajli, a były to: zielony koktajl odchudzający, czerwony koktajl na zdrowe krwinki, marchewkowy koktajl na zdrowe oczy i dobry nastrój, koktajl bananowy dla zdrowej energii, koktajl ogórkowy na zdrowe kości i zęby, koktajle idealne na śniadanie: buraczano- wiśniowy z mlekiem migdałowym, koktajl jagodowo- bananowy na mleku sojowym czy też koktajl z owoców tropikalnych z mlekiem kokosowym. W warsztatach uczestniczyli także uczniowie klas III i V Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, których zadaniem było wsparcie naszych gości podczas wykonywania koktajli. Warsztaty zakończyliśmy wspólną degustacją. Było to bardzo miłe spotkanie, któremu towarzyszyło wiele uśmiechu i pozytywnych wrażeń.
Ewa Piszczyńska
Zielony koktajl odchudzający „palący kalorie”
Składniki należy zmiksować, można podgrzać lub spożywać schłodzony. Udekorować świeżymi liśćmi szpinaku.
Koktajl doskonale nadaje się dla osób dbających o linię, chcących zgubić zbędne kilogramy. Liczne badania naukowe potwierdzają, że szpinak to doskonały składnik diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze liście szpinaku zawdzięczają obecności naturalnych przeciwutleniaczy. Szpinak świeży jest bogaty w:
Warzywo zawiera kwas szczawianowy, może wypłukiwać z organizmu wapń. Z tego powodu szpinaku nie powinny jeść osoby, które cierpią na kamicę nerkową – spożycie zielonego warzywa może w ich przypadku zwiększyć produkcję złogów w nerkach.
Czerwony koktajl na ” zdrowe krwinki”
Szklanka warzywnego koktajlu to ogromny zastrzyk energii. Koktajl dostarcza witamin ( B1, C, kwas foliowy) oraz składników mineralnych ( żelazo, wapń, magnez, potas, mangan); wzmacnia i oczyszcza organizm, ma właściwości lecznicze. Jedna szklanka soku z buraków pomaga obniżyć ciśnienie krwi i uchronić się przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Buraki zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.
Buraki i marchew obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, wycisnąć z tych składników sok w sokowirówce, dodać sok pomarańczowy, udekorować.
Marchewkowy koktajl na „ zdrowe oczy i dobry nastrój”
Piękna cera, zdrowe oczy, dobre samopoczucie to wszystko m.in. zawdzięczamy piciu świeżo wyciśniętego soku z marchwi. Wyjątkowo korzystny dla oczu, poprawia strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Do tego smaczny i bogaty w witaminy.
Wszystkie warzywa i owoce wycisnąć w sokowirówce, rozcieńczyć wodą.
Koktajl bananowy „ zastrzyk zdrowej energii”
Banany są owocami, które dostarczają ludzkiemu organizmowi prawdziwą „bombę minerałów”. Warto je spożywać ze względu na to, że dostarczają łatwo przyswajalnej energii i w przeciwieństwie do słodyczy utrzymują jej wysoki poziom o wiele dłużej. Dostarczają one organizmowi nie tylko błonnika ale również magnez oraz potas, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu. Banany stanowią źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C.
Banany z maślanką i miodem zmiksować w wysokim naczyniu, udekorować dowolnie, podawać od razu po sporządzeniu. Zamiast maślanki można użyć jogurt naturalny, dla uzyskania lekko kwaskowego smaku można dodać kilka wiśni bez pestek.
Koktajl ogórkowy na „ zdrowe kości i zęby”
Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jogo lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega-6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać, że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.
Ogórka i koperek zblendować z jogurtem, doprawić do smaku, udekorować np. ogórkiem i koperkiem.
Koktajl buraczano-wiśniowy: smaczny i pożywny
Porcja: 263 kcal
Pożywny koktajl jagodowo-bananowy
Porcja: 357 kcal
Energetyczny i pobudzający koktajl na śniadanie: Koktajl tropikalny
Porcja: 375 kcal