„Warsztaty kulinarne- Stowarzyszenie Senior Głowno”

 

10 października br. w pracowni gastronomicznej naszej szkoły gościliśmy członków Stowarzyszenia Senior w Głownie. Zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne dotyczące sporządzania rożnego rodzaju zdrowych koktajli, a były to: zielony koktajl odchudzający, czerwony koktajl na zdrowe krwinki, marchewkowy koktajl na zdrowe oczy i dobry nastrój, koktajl bananowy dla zdrowej energii, koktajl ogórkowy na zdrowe kości i zęby, koktajle idealne na śniadanie:  buraczano- wiśniowy z mlekiem migdałowym, koktajl jagodowo- bananowy na mleku sojowym czy też koktajl z owoców tropikalnych z mlekiem kokosowym. W warsztatach uczestniczyli także uczniowie klas III i V Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, których zadaniem było wsparcie naszych gości podczas wykonywania koktajli. Warsztaty zakończyliśmy wspólną degustacją. Było to bardzo miłe spotkanie, któremu towarzyszyło wiele uśmiechu i pozytywnych wrażeń.

Ewa Piszczyńska

Zielony koktajl odchudzający „palący kalorie”

  • Garść szpinaku
  • Papryczka chilli ( kawałek ok 1 cm)
  • Banan 1 sztuka
  • Woda 200ml
  • Łyżeczka miodu

Składniki należy zmiksować, można podgrzać lub spożywać schłodzony. Udekorować świeżymi liśćmi szpinaku.
Koktajl doskonale nadaje się dla osób dbających o linię, chcących zgubić zbędne kilogramy. Liczne badania naukowe potwierdzają, że szpinak to doskonały składnik diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze liście szpinaku zawdzięczają obecności naturalnych przeciwutleniaczy. Szpinak świeży jest bogaty w:

  • Witaminę C, która świetnie wyłapuje wolne rodniki i wspiera prace systemu immunologicznego.
  • Kwas foliowy – dba o odpowiedni podział komórek i tworzenie nowych.
  • Chlorofil, który ma niezwykle silne właściwości antyutleniające, a co za tym idzie – antyrakowe.

Warzywo zawiera kwas szczawianowy, może wypłukiwać z organizmu wapń. Z tego powodu szpinaku nie powinny jeść osoby, które cierpią na kamicę nerkową – spożycie zielonego warzywa może w ich przypadku zwiększyć produkcję złogów w nerkach.

Czerwony koktajl na ” zdrowe krwinki”

  • 1 burak
  • 2 średnie marchewki
  • 1 jabłko
  • Sok pomarańczowy około 100ml
  • Listki mięty do dekoracji
  • Opcjonalnie woda mineralna do rozcieńczenia

Szklanka warzywnego koktajlu to ogromny zastrzyk energii. Koktajl dostarcza witamin ( B1, C, kwas foliowy) oraz składników mineralnych ( żelazo, wapń, magnez, potas, mangan); wzmacnia i oczyszcza organizm, ma właściwości lecznicze. Jedna szklanka soku z buraków pomaga obniżyć ciśnienie krwi i uchronić się przed zawałem serca oraz udarem mózgu. Buraki zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.
Buraki i marchew obrać, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, wycisnąć z tych składników sok w sokowirówce, dodać sok pomarańczowy, udekorować.

 

 

Marchewkowy koktajl na „ zdrowe oczy i dobry nastrój”

  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • Pół cytryny
  • Kawałek selera około 100g
  • Łodyga selera naciowego
  • Odrobina imbiru ( około 2 cm)
  • ½ szklanki wody

Piękna cera, zdrowe oczy, dobre samopoczucie to wszystko m.in. zawdzięczamy piciu świeżo wyciśniętego soku z marchwi.  Wyjątkowo korzystny dla oczu, poprawia strukturę włosów i paznokci, zwiększa odporność organizmu na infekcje. Do tego smaczny i bogaty w witaminy.
Wszystkie warzywa i owoce wycisnąć w sokowirówce, rozcieńczyć wodą.

Koktajl bananowy „ zastrzyk zdrowej energii”

  • 2 banany
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki miodu

Banany są owocami, które dostarczają ludzkiemu organizmowi prawdziwą „bombę minerałów”. Warto je spożywać ze względu na to, że dostarczają łatwo przyswajalnej energii i w przeciwieństwie do słodyczy utrzymują jej wysoki poziom o wiele dłużej. Dostarczają one organizmowi nie tylko błonnika ale również magnez oraz potas, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu. Banany stanowią źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C.
Banany z maślanką i miodem zmiksować w wysokim naczyniu, udekorować dowolnie, podawać od razu po sporządzeniu. Zamiast maślanki można użyć jogurt naturalny, dla uzyskania lekko kwaskowego smaku można dodać kilka wiśni bez pestek.

Koktajl ogórkowy na „ zdrowe kości i zęby”

  • Mały jogurt naturalny około 200g
  • Ogórek świeży 100g
  • Pół pęczka koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Wśród zalet napoju mleczno-ogórkowego jest jogo lekkostrawność, niskokaloryczność, obecność kwasów tłuszczowych omega-6 i właściwości orzeźwiające. Warto dodać, że napój mleczny to doskonałe źródło wapnia, cennego pierwiastka mającego znaczenie w profilaktyce próchnicy i chorób układu kostnego.
Ogórka i koperek zblendować z jogurtem, doprawić do smaku, udekorować np. ogórkiem i koperkiem.

Koktajl buraczano-wiśniowy: smaczny i pożywny
Porcja: 263 kcal

  • Burak ugotowany lub upieczony (obrany i pokrojony) 150 g
  • Wiśnie (częściowo rozmrożone) 80 g
  • Masło orzechowe lub migdałowe 1 czubata łyżka
  • Płatki owsiane 4 łyżki
  • Pomarańcza (obrana, podzielona na cząstki) 1 szt.
  • Mleko migdałowe 350 ml

Pożywny koktajl jagodowo-bananowy
Porcja: 357 kcal

  • Jagody (częściowo rozmrożone) 60 g
  • Banan średni 1 szt. – obrany, pokrojony na kawałki
  • Cytryna obrana ½ szt.
  • Jabłko (może być ze skórką, bez gniazd nasiennych) małe 1 szt.
  • Otręby owsiane lub pszenne 3 łyżki
  • Masło orzechowe lub migdałowe 1 czubata łyżka
  • Mleko sojowe lub kefir 350 ml
  • Pestki słonecznika (wcześniej uprażone) 2 łyżeczki

Energetyczny i pobudzający koktajl na śniadanie: Koktajl tropikalny
Porcja: 375 kcal

  • Mango nieduże dojrzałe (obrane, pokrojone) 1 szt.
  • Ananas (obrany, pokrojony) ¼ szt.
  • Mleko kokosowe 100 ml
  • Woda 200 ml
  • Wiórki kokosowe 1 łyżka
  • Gruszka (może być ze skórką, bez gniazd nasiennych) 1 szt.
  • Orzechy laskowe (wcześniej uprażone i z grubsza posiekane) 1 łyżka